šeštadienis, kovo 10, 2012

Apie matematiką ir santykius

Kada kalbėti; kada patylėti; kada apsimesti, kad nieko nežinai; kada nedaryti nieko ir palikti viską taip, kai yra; kada leisti viskam vykti savaime; kada meluoti... - nemažai yra pasirinkimų, o situacijų, kuriose juos galima panaudoti mažiausiai tūkstantį kartų daugiau. Ir kaip atsirinkti kada kaip pasielgti tinkamiausia?

Kuo labiau gilinuosi į santykius tarp žmonių, tuo aiškiau suprantu, kad teisingai išspręst įmanoma tik uždavinius su skaičiais. Na, gal ne taip pasakiau: santykius tikriausiai irgi galima tvarkyt teisingai, tik skirtingai nuo matematinių skaičiavimų Tu niekad nesi iki galo užtikrintas, kad rezultatas, kurį gavai, yra pats tinkamiausias tai situacijai. Santykiams nėra kažkokios bendros formulės, kurią pritaikius pasauly atsirastų tiek šypsenų, kad nebereiktų elektros lempučių ir kiaurą parą būtų šviesu. Kas tinka vienam žmogui, nebūtinai suveiks ir su antru - juk nemindo Žemėj takelių dvi tokios pat asmenybės. Tas pats dalykas vienam gali uždegti dieną tūkstančiais spalvotų švieselių, o kitam būti tuo šlapiu skuduru, kuriuo labai skaudžiai buvo trenkta į veidą. Ir nors galbūt Tau atrodo, jog stengiesi kiek įmanoma labiau būt geras kitiems, kartais išgirsti kaip užsidaro durys ir nesupranti ką padarei netaip.

Džiaugiuosi
kaip koks Kolumbas atradęs savąją Ameriką - supratau ką turėčiau daryti kitaip, kad nereiktų kaskart liūdėti, kai darant tai, kas Tau atrodo geriausia, nutinka blogiausia. Dabar jau žinau, kad santykiai niekada nepriklauso nuo Tavęs vieno: galbūt tam kitam žmogui visiškai nereikia to, ką siūlai Tu; galbūt jis turi kažkokį kitokį sprendimą, kurio Tu negirdi, nes per ne lyg daug stengiesi primest savo formulę. Nebūtinai tai, kas Tavo manymu yra gerai, iš tikrųjų yra gerai. Nebūtinai Tavo tiesa yra tiesa su tašku - santykiuose vienas pats tiesos žinoti negali.

Pasiilgau matematikos - ten viskas paprasčiau nei gyvenime.

* * *

P.S.: kažin ar gali egzistuoti koks nors ryšys tarp gautų 66% iš matematikos valstybinio ir mano (ne)gebėjimo tvarkytis su santykiais?

4 komentarai:

  1. Gali! Tavo studijuojama specialybė ;>

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš kažkada galvojau, kad tarp matematikos ir psichologijos nėra nieko bendro... :]

      Panaikinti
  2. Panele Vaida, laukiame nauju irasų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panelę Vaidą buvo šiek tiek užkloję konspektai :]

      Panaikinti